Onvervaard

Lekker ouderwets woord.

Past bij waar ik nu voor sta, want ik heb hardop uitgeschreven waar ik naar toe wil: een gebied dat ik op geen enkele kaart kan vinden.

Ik voel me een ouderwetse ontdekkingsreiziger. Ontdekkingsreizigers zijn onvervaard. Dat moet ik ook worden. Worden ja, want ik ben het nog niet.

Ik wordt bevangen door twee soorten angsten. Twee geheel tegenstrijdige:

  • de angst dat ik niets vind
  • de angst dat ik wel wat vind

De eerste angst wordt gevoed door iedereen die zegt: “Niet die kant op. Daar is niks.” Dat is lastig want er is dus niemand die ik de weg kan vragen. Er is ook niemand die het gebied in kaart heeft gebracht. Elke stap is zoeken. Elke stap is onzeker. Bij elke stap vraag ik me af: val ik niet van de wereld?

De tweede angst is dat ik, eenmaal aangekomen, erachter kom dat die “nieuwe” wereld al lang bewoond is. Dat maakt mij tot kolonialist. Want hoe mooi mijn streven ook, ik wil er wel mijn geld mee verdienen. Ik wil kunnen leven van het inzetten van mijn talenten. En ik wil dat doen door iets te creëren, iets neerzetten wat er nog niet is.

Onvervaard is voor mij, ondanks mijn angsten, stappen zetten, open zee kiezen. Durven varen op een innerlijk compas. Niet luisteren naar de mensen die me waarschuwen dat er niks is. Open staan voor alles wat ik tegen kom, dus ook alles wat er al is.

Dit is een blog in de serie “gehoord en gezien worden”. Ik deed 13 mei een oefening: schrijf uit wat je doel is in je leven. Daar kwam uit: Het is mijn doel om omstandigheden te scheppen waarin mensen écht gezien en gehoord worden. Ik houdt op dit blog mijn weg daar naar toe bij. Het help me om mijn gedachten te ordenen. Antwoorden te vinden op mijn eigen vragen. En het mooie is dat ik ondersteuning krijg van lezers, en ook antwoorden op vragen die ik nog niet eens gesteld had.

Over jjvoerman

Jacob Jan Voerman. Leraar op de Vallei. Een school voor natuurlijk leren. Schrijver, verteller en theatermaker. Meer? Ik woon in Wijchen met mijn vrouw. Twee kinderen de deur uit, en twee nog lekker thuis. Ik ben een aantal jaar geleden slechthorend en uiteindelijk doof geworden. Ik hoor nu met een Cochleair Implantaat. Sinds zomer 2014 ben ik actief op de Democratische School de Vallei.
Dit bericht werd geplaatst in gehoord en gezien worden. Bookmark de permalink .

4 reacties op Onvervaard

  1. Pingback: #WOT 20 Mode | Jacob Jan Voerman

  2. Moest bij de titel direct aan het Wilhelmus denken. Onvervaard. Heftig. Moedig. Gaan waar niemand gegaan is. Ik worstel en kom boven. Heldhaftige dingen. Avonturieren. Pionieren. Mooie dingen. PS Misschien is het niet terecht? Het Wilhelmus noemt ‘onverveerd’? is iets anders? Ik gooi het maar op mijn inmiddels lange verblijf in het buitenland.

  3. Ga gewoon lekker onvervaard je eigen gang!
    nieuw is eng maar wel stoer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s