Kleine broer

Ik ben een sandwitchkind, want ik heb ook een kleinere broer. (Zie hier voor de grote) En ik wilde natuurlijk ook een grote broer zijn  voor mijn kleine broer, Rik.

No way dus.

Hij pikte alles van mijn  grote broer, en hij pikte niks van mij. Zelfs niet als ik het een keer goed bedoelde.

Rik ging volstrekt zijn eigen gang. Ik heb nog steeds bewondering voor de manier waarop hij zichzelf bleef. In het toch een beetje linkse milieu waarin wij opgroeiden met idealen en werleld verbeteren, was zijn wens geld verdienen, en lekker veel. Ik weet nog dat hij mij, student uit het macrobiotische Wageningen, van de trein haalde. Met zichtbaar plezier mij confronterend met zijn keurige pak. Ik had hem amper herkend.

Met Rik kreeg ik dus een heel ander soort relatie. Want ook toen Peter steeds vaker weg was, en zelfs op zichzelf ging wonen, bleef Rik zich onttrekken aan mijn oude-broerlijke gezag. Hij deed dit zo pertinent dat ik uiteindelijk niet anders kon dan me daar bij neer leggen. Ik had niks te willen, en niks meer te bewijzen. Dat zorgde op het laatst uiteindelijk voor een relaxte sfeer. Allebei je eigen gang gang, jezelf zijn. Hier heb ik dat al een keer benoemd.

Voor Peter wilde ik me nog een flinke tijd lang bewijzen. Laten zien dat ik ook groot was. Bewondering afdwingen. Bij Rik kon ik dat laten.

Bedankt Rik, voor mezelf kunnen zeijn. Zowel voor de ruimte daartoe als het voorbeeld ervoor.

Over jjvoerman

Jacob Jan Voerman. Leraar op de Vallei. Een school voor natuurlijk leren. Schrijver, verteller en theatermaker. Meer? Ik woon in Wijchen met mijn vrouw. Twee kinderen de deur uit, en twee nog lekker thuis. Ik ben een aantal jaar geleden slechthorend en uiteindelijk doof geworden. Ik hoor nu met een Cochleair Implantaat. Sinds zomer 2014 ben ik actief op de Democratische School de Vallei.
Dit bericht werd geplaatst in open en bloot. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kleine broer

  1. Gea zegt:

    Ook deze relatie is bijzonder, alleen op een heel andere manier dan die met je oudste broer. Dat zal destijds niet altijd even makkelijk geweest zijn om je weg te vinden bij een jongere broer die zelf ogenschijnlijk perfect wist hoe en wat hij wilde. Het heeft jou naar die adolescent gebracht die je destijds werd. Mooie ontwikkeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s